4 miljoen euro ecologiesteun voor nieuwe unit van chemiebedrijf JBF

Afgelopen vrijdag, 6 december, heeft de Vlaamse regering op initiatief van minister-president Peeters beslist om 3,93mio euro ecologiesteun toe te kennen aan de chemiegroep JBF Global Europe. JBF bouwt namelijk een nieuwe productie-eenheid waar ze PET-granulaten voor de kunststofindustrie zullen produceren, volgens een nieuwe techniek die tot een energiebesparing van meer dan 30% zal leiden. De totale investering voor deze nieuwe productieplant bedraagt 140mio euro. In eerste instantie zullen er 90 tot 100 nieuwe arbeidsplaatsen worden gecreëerd.

De chemiegroep JBF Global Europe bouwt een nieuwe productie-eenheid voor PET-granulaat op de site van BP Chemicals in Geel. De nieuwe plant zal PET-granulaat produceren, dat voornamelijk gebruikt zal worden als basismateriaal voor de productie van allerhande verpakkingsmateriaal, voornamelijk flessen.  De totale investering in de nieuwe productieplant bedraagt 140 miljoen EUR. De start van de productie is voorzien voor april 2014. In eerste instantie zullen er 90 tot 100 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd worden.

JBF GE heeft gekozen om te investeren in een installatie voorzien van de laatste nieuwe  MTR-technologie (Melt-to-Resin). Deze technologie werd ontwikkeld door het Zwitserse ingenieursbureau Uhde Inventa Fischer en wordt momenteel slechts door een handvol plants wereldwijd toegepast. De technologie zal nu ook worden toegepast in Geel, en moet leiden tot een energiebesparing van meer dan 30 procent.

De keuze om de nieuwe plant te bouwen op de Geelse vestiging van BP is geen toeval. BP produceert onder andere PTA, en dat is één van de basisgrondstoffen voor PET. Een pijplijn zal BP en JBF Global Europe met elkaar verbinden, en zo zorgen voor de constante aanvoer van grondstoffen. De nabijheid van de haven van Antwerpen zorgt bovendien voor een belangrijk logistiek voordeel. De nieuwe productieplant van JBF Global Europe kan vanuit Geel zijn Europese klanten bevoorraden.