beroepenbeursMeer dan 300 laatstejaarsleerlingen uit het Turnhoutse secundair onderwijs namen deel aan de eerste beroepenbeurs van Rotary Club Turnhout. Ze konden in de lokalen van de Tomas More-hogeschool praten met tachtig ‘ambassadeurs’, professionals die getuigden over hun beroep.

Rotary-voorzitter Griet Goelen wijst op de paradox tussen de vele jonge werklozen en de vele openstaande vacatures. “Door de jongeren in contact te brengen met mensen die het beroep uitoefenen waarvan ze dromen, kunnen de laatstejaars een realistische keuze maken. Eentje die bij hen past, maar ook eentje die uitzicht biedt op een job.” Tegelijk wees de voorzitter erop dat de studiekeuze niet alleen gebaseerd moet zijn op de toekomstige tewerkstellingskansen maar dat het ook een keuze van het hart moet zijn.

Uiteenlopende sectoren
De tachtig ambassadeurs kwam uit heel uiteenlopende sectoren: onderwijs, gezondheidszorg, bedrijfsleven, architectuur, advocatuur, journalistiek en zelfs politie en leger. De leerlingen kregen de kans om informeel en in kleine groepjes met hun te praten. Door het grote succes werden twee sessies georganiseerd.

Rotary zocht en vond deze ambassadeurs op basis van de voorkeuren van de leerlingen, die werden gecontacteerd via de Turnhoutse scholen. Het initiatief was netoverschrijdend. Opvallend veel leerlingen waren vergezeld van hun moeder en/of vader.

Voor Rotary Club Turnhout past de beroepenbeurs binnen hun missie van dienst aan de jeugd. De organisatie biedt heel wat mogelijkheden voor jongeren die in het buitenland willen studeren of deelnemen aan uitwisselingsprogramma’s. Zo zijn er korte vakanties, maar ook studiebeurzen voor volledige opleidingen. Deze formules zijn bij het grote publiek nog weinig bekend en werden ook voorgesteld op de beroepenbeurs. Drijvende kracht Hilde Brouns maakt zich sterk dat deze eerste beurs het begin is van een mooie traditie.