3 miljoen Europees geld voor natuur op bedrijventerreinen

ecotuinInterreg Vlaanderen-Nederland heeft 3 miljoen euro subsidie toegekend aan het project 2B Connect, dat de ontwikkeling van natuur op bedrijventerreinen stimuleert. Het geld is afkomst uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en levert de helft van het totaalbudget van 6 miljoen euro. “Het geld zal vooral dienen om natuurinrichtingswerken te doen op bedrijventerreinen”, zegt Jan Van den Berghe van de Strategische Project Organisatie (SPK) in Turnhout, die de Biodiva-scan voor bedrijven ontwikkelde.

Het project bouwt voort op die Biodiva-scan, die in 2012 werd gelanceerd door o.m. de provincie Antwerpen en SPK en die bedrijven helpt bij het vergroten van de kennis rond biodiversiteit. “Concreet richten we ons op bedrijven die in de nabijheid zijn gelegen van gebieden met een hoge natuurwaarde”, zegt Van den Berghe. “In Beerse bijvoorbeeld hebben we al samengewerkt met Wienerberger, Campine en Metallo Chimique.”

Verder uitrollen
Met de toekenning van de Europese middelen willen de initiatiefnemers het project verder uitrollen over de provincies Belgisch en Nederlands Limburg, Antwerpen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen en in Nederland Zeeland en Noord-Brabant. Het streefdoel is om de komende drie jaren hiermee 200 bedrijven te bereiken. Om die ondernemingen bij te staan, zullen vanaf 2017 een 100-tal consultants worden opgeleid.

Binnen het project wordt ook een rekentool ontwikkeld die aantoont voor een bedrijf waarom het de moeite is om te investeren in een groene infrastructuur.