21 bedrijven stappen in lerend netwerk supply chain management

21 bedrijven uit de provincie Antwerpen stappen in een nieuw begeleidingstraject van Voka, twaalf hiervan zijn gevestigd in onze Kempense regio. De Voka – Kamers van Koophandel Kempen, Antwerpen-Waasland en Mechelen startten gisteren samen een lerend netwerk supply chain management. „Dit netwerk, dat er komt omwille van een behoefte bij de bedrijven, moet de positie van onze regio als logistieke draaischijf van Vlaanderen nog helpen verstevigen”, zegt Guy Beyens, senior adviseur logistiek en mobiliteit bij Voka Kempen.

België doet het zeer goed als het om logistieke performantie gaat. Ons land staat op de derde plaats in de Logistics Performance Index van de Wereldbank waarin 160 landen zijn opgenomen. „Dat is een positie die we niet alleen moeten koesteren, maar ook moeten vasthouden en zelfs verbeteren”, vertelt Beyens. „België is de jongste jaren gestegen van de negende plaats in 2010, de zevende in 2012 tot de derde stek vandaag. Het is onze ambitie om tegen 2020 de huidige nummers één en twee (Duitsland en Nederland) achter ons te laten. Tijdens het slotevent van de Logistics Community zijn daarvoor vier hefbomen gedefinieerd: extra investeren in infrastructuur, de realisatie van een geïntegreerd ICT-netwerk, inzetten op de competitieve poorten (zeehavens en Brussels Airport) en het bundelen van supply chain kennis.”

Het netwerk is vanaf de kick-off in het Logistiek Innovatie en Training Centrum (LITC) in Laakdal zo succesvol omdat het tegemoet komt aan de noden van de industrie. „Meer nog dan in andere provincies is logistiek van cruciaal belang voor de economische ruimte van de streek”, besluit Beyens. „Met zijn wereldhaven en het gigantische hinterland tot het Duitse Ruhrgebied en verder, is de provincie Antwerpen de logistieke draaischijf van Vlaanderen bij uitstek en beschikt het over het sterkste economische weefsel van Vlaanderen. Onze bedrijven beseffen dat deze positie het best verdedigd en uitgebreid kan worden door samenwerking. Dit lerend netwerk is dan ook een zeer belangrijke eerste stap.”

Deelnemers uit onze Kempense regio zijn: BARD EDC (Olen), Daf Trucks Vlaanderen (Westerlo), Glacio/IJsboerke (Beerse-Tielen), Karlie-Flamingo (Geel), Lubrizol (Oevel), Nike ELC (Laakdal), Philips Innovative Applications (Turnhout), Renotec (Geel), Sita (Beerse), Soudal (Turnhout), Van Gansewinkel (Mol).