Over heel 2017 werden in het arrondissement Turnhout 388 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn er 12 minder dan de 400 in 2016, of een daling van 3%. De cijfers komen van het handelsinformatiekantoor Graydon Belgium.

Die 388 falingen blijven relatief hoog. 10 jaar geleden bijvoorbeeld waren er dat 258 in de Kempen. Over de jongste 10 jaar was 2013 een recordjaar met 499 faillissementen.

In heel België steeg het aantal falingen in 2017 met 7,6% naar 10.831 bedrijven. Na 4 jaar een aanhoudende daling was er vorig jaar opnieuw een stijging.

Beduidend meer
“Het totale aantal faillissementen is weliswaar lager dan tijdens de piek van 2013, maar het aantal is nog steeds beduidend meer dan voor de crisisjaren”, zegt Eric Van den Broele, senior manager research & development bij Graydon.

“De stijging van het aantal faillissementen die we in 2017 hebben waargenomen, is ook het gevolg van de herstructurering van de handelsrechtbanken waarbij nieuwe voorzitters zeggenschap kregen over grotere regio’s. Daarnaast is ook de totale bedrijfspopulatie de afgelopen jaren sterk gestegen. Indien meer zaken starten, gaan er automatisch ook meer failliet. Al bij al stijgt de totale falingsgraad slechts in beperkte mate.”

De stijging is het sterkst in het Brussels Gewest. Ook in Wallonië is er een stijging, terwijl we in Vlaanderen een daling noteren. Opvallend is het groot aantal failliete horecazaken. Bijna 1 faillissement op 5 is een horecazaak.