160 jaar Nieuwsblad van Geel

geelHet Nieuwsblad van Geel is vandaag 160 jaar oud geworden. Het is daarmee het oudste weekblad van het land. Op 19 februari 1853 verscheen de eerste editie. Hoofdredacteur Dirk Kennis is er best trots op.

De Eeclonaar was het Nieuwsblad van Geel nog enkele jaren voor. Het blad van het Meetjesland begon al in 1849. De Eeclonaar legde er echter in 2009 het bijltje bij neer zodat het Nieuwsblad van Geel vandaag wel degelijk het oudste weekblad van het land is.

“We doen het onderhand uitstekend”, zegt Dirk Kennis. “We hebben 25 tot 28.000 lezers. Dit dan voor de papieren editie. We verkopen elke week tot 6500 kranten. De website is beperkt gratis maar betalende lezers krijgen meer informatie. Onze website heeft op maandbasis 40.000 bezoekers.” Zelf is Dirk Kennis al pakweg 30 jaar hoofdredacteur. Hij beschikt dan wél over een breed netwerk aan medewerkers uit de onmiddellijke omgeving. Het Nieuwsblad van Geel wordt overigens sterk gerespecteerd voor zijn heel eigen lijn.

Het Nieuwsblad van Geel wordt samen met Het Boerenbelang uit Tessenderlo uitgegeven door MGraphics, het bedrijf van uitgeefster Isabel Meeus. Die geeft naast de twee weekbladen elk jaar ook nog verschillende boeken uit, voornamelijk streeklitteratuur dan. Daarnaast drukt MGraphics de meest uiteenlopende dingen, van naamkaartjes tot publiciteitsfolders en personeelsbladen (BP, Belgoprocess). “We doen in dit opzicht tevens aan opmaak en design, we gaan websites ontwerpen en gaan dus ook de digitale richting uit.”

MGraphics heeft zes vaste personeelsleden en tekende verleden jaar voor een omzet van 600.000 euro.