1,2 miljoen subsidies voor het platteland

© Suus Van Laere.

© Suus Van Laere.

Het Antwerpse provinciebestuur heeft dertien projecten goedgekeurd die samen 1,2 miljoen cofinanciering krijgen, betaald door Europa, Vlaanderen en de provincie zelf. Het gaat allemaal om plattelandsprojecten. Zo krijgt bijvoorbeeld een leegstaande landbouwloods in Mol-Postel een nieuwe bestemming en wordt nieuw leven geblazen in de Beddermolen in Tongerlo.

Voorjaar 2014 lanceerde de provincie Antwerpen een oproep voor het indienen van plattelandsontwikkelingsprojecten. Het was de eerste oproep van een nieuwe programmaperiode. Met 34 projectaanvragen was die een succes. Dertien projecten werden goedgekeurd voor een totale cofinanciering van maar liefst 1,2 miljoen euro, waarvan 450.000 euro van de provincie Antwerpen.

Minipaardjes
In Mol-Postel zal de vzw Klein Postel een leegstaande landbouwloods nieuw leven inblazen. Ze zullen de loods ombouwen tot een plaats waar mensen met een beperking kunnen werken en ervaringen opdoen met minipaardjes. Zo komt er een nieuwe plaats waar deze kansengroep ervaringsgericht kan werken en leren en tegelijkertijd voeling krijgt met de landbouwsector.

Kempens Landschap vzw zal samen met Rurant vzw de Beddermolen in Tongerlo een tweede leven geven door de aanleg van een graanakker, die samen met de bevolking geoogst kan worden, de restauratie van een bakoven, en het uitbouwen van de Beddermolen zelf als een poort naar De Merode, waar lokale ondernemers hun plaats krijgen.

Out-of-the box denken
Gedeputeerde Peter Bellens: “Onze bedoeling is om te gaan naar een socialer, economischer, groener en levendiger platteland. Daarom is het belangrijk dat nieuwe projectpromotoren out-of-the box denken en samenwerken. We hebben hen gestimuleerd om op zoek te gaan naar verrassende verbindingen tussen landbouw en andere sectoren.”