De jaarlijkse Worstenfeesten in Vlimmeren, die afgelopen weekend opnieuw plaatsvonden, betekenen een hoop extra werk voor de lokale middenstand. De 2 lokale slagers produceerden dit jaar samen 1.100 kilo worsten. De taken werden netjes verdeeld: de pensen door Topslager Denies, de gewone worsten en hotdogworsten door de plaatselijke Spar.

De Worstenfeesten bestaan sinds 1970 en zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een massa event. Ter gelegenheid van de festiviteiten wordt de deelgemeente van Beerse 3 dagen omgedoopt tot de Stad Worst. Worsten eten behoort tot de belangrijkste activiteiten, zo blijkt uit de cijfers van de plaatselijke beenhouwers.

“Wij hebben dit jaar 400 kilo pensen gemaakt, volledig op de ambachtelijke manier”, verkondigt Dirk Denies van de gelijknamige Topslagerij. “4 dagen ben ik daarmee bezig geweest. Sinds 1984 zijn we leverancier van de Worstenfeesten. Om je een idee te geven: toen ging het om 120 kilo, pensen en gewone worsten samen.”

700 kilo gewone worst
Omdat de hoeveelheden almaar stegen, werden de bestellingen verdeeld over de 2 dorpsslagers. “Wij leveren nu een 15-tal jaar”, zegt Stef Nuyts van de supermarkt Spar, die zijn omzet grotendeels haalt uit het slagerijgedeelte. “Dit jaar maakten we 700 kilo gewone worsten. We zijn daarvoor goed ingepikt. In totaal waren we daarmee een uur of 5 bezig. Het is natuurlijk een mooie bestelling, maar in de barbecueperiode maken we bijvoorbeeld BBQ-pakketten voor 1.500 tot 3.000 personen.” Naast de verse worsten leverde de lokale Spar ook nog eens 4.230 hotdogworsten in blik.

Wereldrecord
Trouwens, het record van langste worst ter wereld en in die zin gepubliceerd in het Guinness-recordboek staat op naam van de Vlimmerse slagers. In 2013 slaagden die erin om een worst van 3.543,6 meter te maken. “Daarvoor was toen 3 ton vlees nodig”, herinnert Stef Nuyts zich.