1089 mag als eerste Belgische merk een nieuw energielabel voeren

Keuken 1089CECED (Europees comite van producenten van huishoudelijke apparaten) en EFCEM ( Europese Federatie van Catering Equipment  Manufacturers) besloten om een gezamenlijke actie te starten om vrijwillige Energiecertificatie en labeling te bevorderen op basis van professionele certificatie. Ze kwamen hierbij tot een nieuw Europees energielabel dat gebaseerd is op 8 numerieke niveaus, waarbij 8 de beste score is. Na een aantal tests in een onafhankelijk gecertificeerd laboratorium mag groothandel 1089 uit Herentals dit energielabel voeren op hun huismerk keukenapparatuur.

1089 (spreek uit “tiennegenentachtig”) is een groothandel in commerciële horeca- en keukenapparatuur, en werd in mei 2010 opgericht door twee zussen, Linde en Marjolein Geldof. 1089 is gespecialiseerd in koeling, complete keukeninrichting, inox maatwerk, wijnkasten op maat, kookapparatuur, ijsblokjesmachines en kleine horecatoestellen. De onderneming is invoerder van enkele gerenommeerde merken en ook verdeler van het eigen merk ‘1089’ waarvan de assemblage gebeurt in Italië. Heel wat sterrenrestaurants zowel in België als Nederland, de betere brasseries en restaurants in Benelux en supermarktketens zoals Colruyt, Delhaize en Carrefour gebruiken toestellen van 1089. Het bedrijf vertienvoudigde dit jaar haar omzet ten opzichte van 2012.

“Energiebesparing is in de loop der jaren een steeds belangrijker onderdeel bij de aankoop van huishoudelijke apparatuur, maar het echte keerpunt in de markt was de introductie van Energie Labels op niveau van de Europese gemeenschap zoals iedereen ze wel”, vertelt Marjolein Geldof. “Omdat er geen duidelijke overeenkomsten zijn om de energiezuinigheid van apparaten te testen , besloten de CECED en EFCEM om een gezamenlijke actie te starten die vrijwillige energiecertificatie en labeling moest bevorderen op basis van professionele certificatie. Zij definieerden een testprocedure op basis van alle bestaande ECE-testen. Ze verwachten dat deze nieuwe procedure in 2014 door de EG bekrachtigd zal worden en in 2015 in heel Europa geïmplementeerd zal worden. Het nieuwe Europese energielabel is gebaseerd op 8 numerieke niveaus, waarbij 8 de beste score is. Na een aantal tests in een onafhankelijk gecertificeerd laboratorium mag 1089 dit energielabel met score 8 voeren op onze kasten: een maximum aan energiebesparing dus. Onze kasten met energieklasse 8 zijn wel 65% zuiniger in verbruik in vergelijking met toestellen uit klasse 2 en dit door de dubbele deurrubbers, een isolatie van 90 mm, het gebruik van HC-gas en speciale ventilatie.”