100 jaar bouw- en sloopwerk in de Kempen

Het machinepark van de twee firma’s Adams is uitgegroeid tot een indrukwekkend leger: tractoren, wielladers, breekstallaties, kranen, een betoncentrale, containers en trucks. De bouwfirma Adams (Merksplas) en de sloop/recyclage/bouwgroep Adams-Polendam (Beerse en Massenhove) zijn destijds gegroeid uit de eenmanszaak van Karel Adams. De firma’s stellen zo’n 120 mensen tewerk.

Samen zijn ze vandaag honderd jaar oud. De twee ondernemingen zijn in 1994 onder de zonen Guido en Eddy uit elkaar gegaan maar ze kunnen nog altijd uitstekend met elkaar overweg. De kleinkinderen Ronny, Stefaan en Nancy Adams leiden Adams-Polendam – neef Raf is CEO bij Adams. Ondertussen treden de eerste vertegenwoordigers van de vierde generatie Adams al aan.

De crisis is ook in de Kempen duidelijk voelbaar maar bij de twee firma’s Adams hebben ze er alle vertrouwen dat het wel weer goed komt. “Ons orderboek ziet er nog mooi uit”, zegt Ronny Adams. “Geen tekort aan recyclage en sloopwerk. Een van onze laatste werven was bv. de afbraak van een gedeelte van de stallen van de Abdij van Westmalle.”

Raf Adams heeft zich in al die jaren gespecialiseerd in grond-, riolerings-, wegenis- en infrastructuurwerken. Hij heeft vooral in de Kempen maar ook daarbuiten vele wegen, dorpskernen en industrieparken aangelegd of gerenoveerd.

Adams-Polendam (Beerse, Massenhove) tekende in 2011 voor een omzet van 20 miljoen euro. Adams (Merksplas) zat rond datzelfde cijfer.