Afspanning Den Eik in Laakdal opende precies 10 jaar geleden de deuren en dat werd gisteren gevierd met klanten en prominenten zoals burgemeester Tine Gielis. De horecazaak ligt in het domein de Merode, vlakbij de abdij van Averbode, en wordt al 10 jaar gerund door de familie Scheerder.

10 jaar geleden nam Jaap Scheerder zijn intrek in de gerenoveerde Hoeve Den Eik. Intussen baten zijn kinderen Michel en Nathalie de zaak uit. Die is bijzonder populair bij fietsers en wandelaars. “Ter gelegenheid van onze 10de verjaardag bieden we onze klanten allerlei attenties aan”, vertellen de uitbaters.

De hoeve is eigendom van de vzw Kempens Landschap. “We kochten niet alleen deze hoeve aan, maar ook de Beeltjes en de Kwarekken in Westerlo en de Witput in Herselt”, herinnert covoorzitter Peter Bellens zich. Ze maken deel uit van het 1500 ha grote Merodegebied. In 2008 verhuisde het Klompenmuseum naar de site Den Eik en in 2011 werd er een klompenbelevingspad aangelegd, dat erg geliefd is bij gezinnen.

Elektrisch scooters
In Afspanning Den Eik vertrekt ook een route op basis van een avontuurlijke wandelapp naar de bossen van de Merode. “Dit voorjaar start een nieuw toeristisch project van Kempens Landschap in Laakdal. Aan de voormalige stoomzagerij in Vorst zal je elektrische scooters kunnen huren om doorheen de Merode te zoeven”, kondigt covoorzitter Inga Verhaert aan.