De Belgische kmo’s zien 2018 hoopvol tegemoet. Meer dan 1 op 3 verwacht het eerste kwartaal te zullen aanwerven. 1 op 3 verwacht ook dat ze eind dit jaar meer werknemers zullen hebben dan nu en willen daarvoor voltijdse en jonge medewerkers vinden. De gegevens komen uit een rapport van HR-dienstverlener SD Worx na een enquête bij 599 Belgische kmo’s.

De voorbije kwartaal lagen de verwachtingen minder hoog. Nu zitten we opnieuw op hetzelfde niveau als een jaar geleden, toen 36,3% aangaf te zullen aanwerven. Het aanwerven van nieuwe medewerkers is voornamelijk bedoeld om het personeelsbestand uit te breiden en niet zozeer om het vertrek van medewerkers te compenseren.

De grootste kmo’s – met tussen 50 en 99 medewerkers – zijn traditioneel optimistischer over aanwervingen dan kleinere. Liefst 87% verwacht de komende 3 maanden nieuwe medewerkers aan te trekken.

Krapte arbeidsmarkt
Johan Van Duyse, strategisch adviseur kmo’s bij SD Worx: “Onze kmo’s geven een positief tewerkstellingssignaal voor 2018. Er is wel enige voorzichtigheid geboden op (half)lange termijn. Onze resultaten geven aan dat de kmo’s voor 2018 iets behoudender zijn dan ze een jaar geleden waren voor 2017. Opvallend is dat kmo’s uitkijken naar voltijdse medewerkers. Minder verrassend is dat de leeftijdscategorie van 26- tot 35-jarigen het meest gegeerd is, al is dit in West-Vlaanderen niet helemaal het geval. Daar kan de interesse voor oudere werknemers verklaard worden door de krapte op de arbeidsmarkt, waardoor de kmo’s wel verplicht zijn te zoeken naar beschikbare oudere werknemers.”