OMC1 jaar na de officiële opening maakt de Open Manufacturing Campus op de Philipssite in Turnhout de balans op. Momenteel hebben er zich 12 bedrijven gevestigd die in totaal zo’n 130 mensen tewerkstellen. “De ambitie is om tegen 2020 een tewerkstelling van 800 mensen te hebben, dus we hebben nog een weg af te leggen”, zegt directeur Marc Corthout.

Ter gelegenheid van de eerste verjaardag vindt donderdag 16 juni een Middag van de Maakindustrie plaats onder de noemer ‘Hoe als maak-KMO samen innoveren?’. De bijeenkomst loopt in samenwerking met Sirris, Flanders Make, SPK en BDO. De agenda bestaat uit voordrachten, een panelgesprek met nieuwe OMC-bedrijven, stands en netwerkmogelijkheden.

Nieuwkomers
Bij de start had het OMC de ambitie om de productiefste vierkante kilometer te worden voor high tech en life science maakbedrijven in de brede regio. Een aantal nieuwkomers heeft zich intussen in de vroegere Philipshallen komen vestigen.

Voorbeelden zijn Absolem ProLab, dat de laserproceskennis van Philips ter beschikking stelt aan KMO’s en grotere bedrijven ter ontwikkeling van nieuwe processen, prototypes/producten en productieapparatuur. Eye-tec levert productielijnen voor de farmaceutische industrie en werkt samen met Peira en 2Bridge, bedrijven die al langer actief zijn op OMC. PHS Systems is een elektronicabedrijfje gespecialiseerd in radio-frequentie communicatie. ABN gaat op de campus maar ook in de regio voor high tech en farmabedrijven nieuwe cleanrooms bouwen.

“OMC is na 1 jaar op kruissnelheid gekomen om een ecosysteem te vormen voor de regionale maakindustrie”, aldus nog Marc Corthout. “Er nog gesprekken met allerlei nieuwe kandidaten, waaronder 1 groot bedrijf. Belangrijk is dat de focus blijft liggen op open innovatie, op het samen dingen doen.”