Het deelplatform Airbnb is als disruptieve speler duidelijk aanwezig op de logiesmarkt in de provincie. Tot die conclusie komen onderzoekers van de opleiding Hotelmanagement van AP Hogeschool in Antwerpen. “Met een kleine 2.000 accommodaties is Airbnb in de provincie Antwerpen goed voor een aandeel van 1/3de van het aantal hotelkamers”, vertelt onderzoeker Christian Holthof.

In 10 jaar tijd is het online deelplatform Airbnb razend populair geworden over de hele wereld. Voor reizigers bestaat het overnachtingsaanbod niet alleen meer uit hotels of B&B’s, ze kunnen ook opteren om te gaan logeren bij mensen thuis. Via de Airbnb-website worden uiteenlopende privé-accommodaties aangeboden, van een kamer in een huis tot volledige appartementen, kastelen, boten, enz.

De hotelsector heeft er sinds een decennium een nieuwe disruptieve speler bij op de logiesmarkt. Onderzoekers van de opleiding hotelmanagement van de AP Hogeschool voerden een uitgebreide aanbodanalyse uit van de hotels en Airbnb-accommodaties in de provincie Antwerpen in juli en oktober 2017. Uit de analyse blijkt dat er in 2017 3 keer zoveel hotelkamers waren als Airbnb-accommodaties.

Daarnaast bestudeerden de onderzoekers de types hotels en Airbnb-accommodaties, alsook de regio waarin de logies gevestigd zijn. In de Kempen tellen 70% van de hotels minder dan 25 kamers. De meerderheid van de Airbnb-accommodaties bevindt zich in Antwerpen-stad.